Tuesday, November 1, 2011

Tabiat/Perangai Mengada Dari Kecik

Assalammualaikum readers. Mase aku memang sangat2 banyak and terluang gile babeng. Oh tidak termasuk mase aku tengah memasak, mencuci, mengemas atau lebih senang "Suri Rumah Tangga yang Belum Diakadkan. | Suke-suke bagi gelaran kat diri sendiri.. huhuhu

Hari ni, aku nak bercerite pasal tabiat. Ya, tabiat. | Adik aku akan confius tabiat dan habitat.. haih. Sedeyh !

Sejak kecik mesti ade satu tabiat yang ada sesetengah orang akan terbawak sampaila ke-tua sebab tabiat tu dah menjadi kebiasaan dan kalau tak buat, mesti hati rase tak tenteram, buat keje semua tak jadi, dan sebagainye. 

Daripada ape yang aku perhatikan (observation aku laah) ade banyak jenis tabiat yang kite dapat tengok. Rase kelakar tu ade kalau kite tengok tetapi ia takkan jadi kelakar pada orang yang ade tabiat tu. Nak tahu tak tabiat-tabiat manusia yang sangat serius nih? 



GIGIT KUKU

source : google

Tabiat menggigit kuku ni ade dalam diri aku. Mase kecik2 habes kuku-kuku aku yang comey lotey ni aku kejekan. Sampaikan dah nampak isi kuku. Pas tu mulelah rase pedih2 sebab ade laa kesan luke sikit. Tapi tu cume sementare.. lame-lame dah tak kesah.. gigit kuku tu selagi tak mau.. Hahahaha.. | buruk betul anak dare ni kan?

Tabiat menggigit kuku ni akan terjadi pada waktu-waktu lapang, tak de keje nak buat, kebosanan dan sebagainye yang boleh dapat mengisi mase-mase yang tersisa. Ini membolehkan si penggigit kuku ni ade rase high kat situ. Fuyoooooooh !

Aku tau ade yang dah tersedar dan nak ubah tabiat menggigit kuku ni. Macam aku lah. Alhamdulillah, walaupun aku tak dapat menghapuskan 100% tabiat tu, at least aku still boleh mendapatkan kuku yang cantik dengan MENAHAN NAFSU GIGIT KUKU ! Korang bayangkanlah, muke cantik/ hensem tapi bile tengok kuku.... !!! Mak aaiihhh.. Teruknyee!!! Kalah kuku buruh Bangla yang ade kat Malaysia ni tau ! Stoplah berbuat demikian sebab ade banyak kuman kat kuku kite nih ! Oke ! =)


HISAP IBU JARI

Alolololo.. tomey-nye die !! hikhik ^^,

Jangan nak sengeh-sengeh bile aku sebut pasal tabiat ni. Setakat ni adik-adik aku termasuk aku tak ade tabiat yang lagi buruk ni. Nak tau sebab ape? Ibu jari tu akan dihisap sampai kecut masam asam kecut. Macam kulit ngan tulang je.. Yewww.. Tau laa kulit kite ni ade rase masin-masin sikit kan? Patotlaa sedap masakan kau jah mase buat air asam.. Hahahaha.. >_<

Bagi baby-baby comel yang belum punya gigi bila hisap ibu jari tangan mungkin nampak cute termasuklah yang hisap ibu jari kaki.. Haaa.. korang pernah tengok? Orang-orang tua dulu cakap, kalau baby hisap ibu jari kaki ni maksudnye nak adik lagi.. Aku pon tak tau laa ape kaitan nye kat situ tapi tu jelaa yang aku selalu dengar dari opah-opah, nenek-nenek, atok-atok termasuklaa laa jiran rukun tetangge. ^,^


BANTAL BUSUK 


Tak kire kat mane die berada, bantal busuk tetap menjadi barang utama yang mesti ada dalam hidup! WITHOUT YOU I CAN'T SLEEP YO! Hahahaha.. Ni macam kelakar tapi it seriously happened. Bantal busuk ni akan ade since dari kecik lagi sampailah da nak bernikah. Koyak dan lunyai, akan tetap dijahit dan lunyai tu dah tak menjadi faktor asalkan " TIDURKU LENA".

"Kalau Abang buat hal, Ayang kasi Abang cium bantal busuk Ayang ! Gerenti tak berani kuar rumah sebulan. Faham!" Hikhik.. ^,~ | style bini durhaka tengking suami. ==" |

Ade yang sebelum tido mesti kene cium bantal tu, buat peluk dengan muke "sleeping beauty", buat lepaskan geram dan macam-macam style lagi laa kegunaan-nye. Dan paling penting sekali, bantal busuk ni gerenti tak akan dicuri oleh orang yang dah desperate sangat nak tido dan lebih rela tido berbantalkan lengan. Hehehe =P


CUCI TANGAN



Orang macam ni dilabelkan sebagai orang yang sangat-sangat mementingkan kebersihan dimana, setiap perbuatan yang die buat mesti lepas tu akan basuh tangan even membuang tisu ke dalam tong sampah. =="

Kebersihan tu memang laa penting tapi mampu ke setiap kerja kite dan setiap minit harus dibasuh? Dah parah beno da macam tu. Tak pasal-pasal nanti kene penyakit plak sebab air-air yang kite pakai untuk mencuci pon tak semestinye bebas dari kuman kan? Kerja yang dibuat pon mesti tak menjadi gare-gare setiap 5 minit nak pegi cuci tangan. ^,^


TIDUR BERJALAN



Ni salah satu tabiat yang sangat menyeramkan sebab time orang tengah sedap-sedap tido tetibe die berdiri betul-betul depan katil kite ! Mak aiihh.. mau tak terkejut berok kalau macam tu ! Memang kaki hinggap kat perut die terus. Hahahahahahahahaha !

Orang yang sleep walking ni selalunye tak sedar yang die tu suke merayap. Mungkin tapak kaki die ade tahi lalat kot tu yang sampai ke tido asyik nak berjalan je.. Haih.. menyusahkan sebab kena anta die balik pi bilik die.. Kacau tido betul laa kau ni!!! >_>

Tahap keselamatan dorang ni agak terancam sebab dorang sendiri tak tau ke mane arah dorang pergi. So, time die tido.. ikat kaki kuat-kuat kat katil. Baru dapat tido dengan nyenyak dan aman tanpa ada sebarang keresahan.. ^.~V

Sebenarnye ade banyak lagi tabiat-tabiat mengada yang lahir sejak kite kecik lagi. Cume antara kite sedar atau tak dengan tabiat kite tu. Tak semua perfect dalam dunia ni. Dalam kebaikan pasti ade keburukan. Terima keburukkan itu dengan hati yang terbuka dan cuba ubah apa yang tak baik kepada arah yang lebih baik. Wah wah.. aku punya sembang tak nak kalah Dr. Fadzilah Kamsah laa.. huhuhuhu


Okey laa .. sampai sini saje untuk entry ni. Papai ! Adios amigos. =)

4 comments:

Mangekyo Sharingan said...

ada lagi satu tabiat kamu.. :)

Zaza Hermosa said...

eleh .. nak cakap samuk laa tuh.. bwek ! huhuhu

Mangekyo Sharingan said...

yup

Zaza Hermosa said...

hahaha.. baiklah mangekyo sharingan a.k.a frost miracle.. >_>